Nemzetközi szinten jegyzett triatlonos, ironman specialista.

Hétszeres ironman magyar bajnok, az Arizona Ironman és az olaszországi ElbaMan győztese.

Kilencszeres ironman bajnok.

Következő verseny:
IRONMAN MAR DEL PLATA, Argentina
03
2017.12


Blogrss

Nyári (rém)történet

2014.08.30.

 Szépen lassan el is kezdtem a felkészülést a Lake Placid Ironman versenyre, de nagyon nem ment. Az edzéseken erőtlen voltam, a lábaim nehezek voltak (gyors futás esélytelen volt), a járásom instabil és botladozó volt. Ráadásul, valószínű, hogy részben a magaslat miatt, nem tudtam aludni és nagyon izzadtam, időnként még az orrom is vérzett. Mindezek ellenére nem adtam fel, mígnem 12 nap után be kellett látnom, hogy ez most nem megy.

Nyári (rém)történet

Június 2-án visszarepültem Budapestről Phoenix-be. Itt volt két napom, hogy egy-két dolgot elintézzek, és összepakoljam a nyári edzésekhez szükséges kellékeket. Június 6-án felutaztam Flagstaff-be, ami Phoenix-től 2 óra autóútra található, körülbelül 2000m magasságban. Azért döntöttem úgy, hogy az idei nyarat itt töltöm, mert ki szerettem volna próbálni, hogy milyen a magaslati edzés, és nem mellékesen a phoenix-i 45-50 fokos nyarat is elég nehéz elviselni.


   Szépen lassan el is kezdtem a felkészülést a Lake Placid Ironman versenyre, de nagyon nem ment. Az edzéseken erőtlen voltam, a lábaim nehezek voltak (gyors futás esélytelen volt), a járásom instabil és botladozó volt. Ráadásul, valószínű, hogy részben a magaslat miatt, nem tudtam aludni és nagyon izzadtam, időnként még az orrom is vérzett. Mindezek ellenére nem adtam fel, mígnem 12 nap után be kellett látnom, hogy ez most nem megy.
   Egyébként is sok dolgom volt éppen, így elkezdtem pihenni, nagyon drasztikusan, semmi edzés. Június 24-én végül felkerestem a Hypo2Sport labort, ahol dr AJ Gregg-el konzultáltam, aki sok triatlonosnak és futónak segített már flagstaff-i tartózkodásuk alatt. Elmeséltem a már leírt tüneteimet, és egy alapos fizikai teszt után arra a következtetésre jutott, hogy a feszes csípő- és farizmok korlátozzák a mozgásomat, valamint nyomást gyakorolnak a combomra és a derekamra. Mindezek mellett túledzettségre is gyanakodott, ezért elküldött a helyi kórházba dr O'Donnell-hez, aki sportsérülésekkel foglakozik. A július 1-i találkozónk előtt már vérvételen is voltam, így a tünetek és a vérkép alapján (minden vizsgált eredmény jó volt, csak a cortisol/stressz szintem volt túl magas) az eddigi 2 hét pihenőt még 2 héttel megtoldotta, és gyógyszert írt fel az alvásproblémám miatt, mert ha nem alszom, esélytelen a javulás.


   Az elkövetkező 13 napban pihentem, sétáltam és heti egy-két alkalommal voltam a Hypo2Sport laborban, ahol lézerrel kezelték a derekam, és speciális gyakorlatokkal, masszázzsal próbáltuk lazítani a csípő- és farizmaimat. Ekkor az volt a kérdés, hogy továbbra is Flagstaff-ben maradjak-e? Mivel bíztam benne, hogy szépen lassan el fogok tudni kezdeni edzeni, így maradtam.

Július 14-én kellett visszamennem dr O’Donnell-hez, aki rábólintott, hogy elkezdjem az edzéseket. Ekkor úgy döntöttem, - mivel a problémáim egyik oka a törzsizmaim gyengeségében rejlik -, hogy közös munkába kezdek Gary Steffensennel, aki a Peak Results Fitness stúdió tulajdonosa. Mint személyi edző foglalkozott velem, heti két alkalommal. Ezeken az edzéseken jól éreztem magam, de nagyon alapszintről és óvatosan kezdtünk, nehogy probléma legyen. Július 25-ig nem is volt különösebb gond, amellett, hogy érzésre nem mentek jobban az edzések, inkább még gyengébb is voltam a négy hét kihagyás után.
   Ekkor egy futást követően kínzó jobboldali derékfájás jelentkezett. Mivel idővel egy kicsit enyhült, az edzéseket nem hagytam abba, egyébként is nagyon keveset, és óvatosan edzettem.
De augusztus 2-án, amikor egy kerékpározás után alig tudtam megmozdulni, megint le kellett állnom az edzésekkel körülbelül 10 napra, ami alatt a fájdalom szépen, lassan elmúlt.


   Közben, amikor le kellett mennem Phoenix-be ügyeket intézni, felkerestem egy régi ismerősömet Wolfgang Oswald-ot, aki a scottsdale-i Endurance Rehab-ban dolgozik, és nincs olyan sportsérülés, amivel már ne találkozott volna. Az első vizsgálatok és futó videó elemzése után úgy gondolta, hogy a csípő- és hátizom asszimetriája, gyengesége okozza a problémát. Mivel rögtön vissza is mentem a magaslatra, pihengettem, és tanácstalan voltam, hogy mitévő legyek.
   Úgy döntöttem, hogy elmegyek a Turning Point Acupuncture kezelésre, mivel még soha nem voltam, és semmit nem veszíthetek. Itt a stressz pontokra koncentráltunk, és a nyakamban (lazultak az izmok, könnyebben mozgott) éreztem is némi javulást. Ekkor újra döntenem kellett, - mert csak augusztus 15-ig volt foglalt szállásom Flagstaff-ben - visszamenjek Phoenix-be, vagy próbáljak keresni valami szállást itt. Ami nem is olyan könnyű, mert az egyetemi oktatás kezdetével nem igazán lehet elfogadható áron, rövid időtartamra szobát találni. Ráadásul ha nem is edzek, akkor nincs értelme tovább maradnom a magaslati levegőn. Össze is pakoltam, és 2,5 hónap után hazatértem scottsdale-i apartmanunkba. Hihetetlenül szomorú vagyok, hogy a flagstaff-i nyár nem a tervek szerint alakult, azt sem tudtam meg igazán, hogy a szervezetem hogyan reagál normális esetben a magaslati edzésekre, és azt sem, hogy a magaslati edzés után hogy viselkedik egy versenyen.

 

   Nagyon elszánt és céltudatos voltam, eldöntöttem, ki fogom deríteni, hogy mi a probléma.
Első lépésként elmentem az Arizona Sports Medicine Centerbe Dr Erik Deanhez, aki csinált egy csípőröntgent, ami alapján kizárta, hogy csípősérülésem lenne, mint például az SI probléma. Mivel a lábam az elmúlt hetekben - amellett, hogy fáradt, erőtlen és kordinálatlan, - egyre többször bizsereg és zsibbad, azt feltételezte, hogy bizonyos szintű porckorong sérvem van. A következő lépés az volt, hogy el kellett mennem Lumbar Spine MRI-ra, ahova itt pár napon belül be lehet kerülni, de biztosítással is 130.000 forintba kerül. Miután visszajöttem Phoenix-be, szépen nyugodtan elkezdtem mozogni, ami nem esett jól, de legalább csináltam valamit.
   Izgatottan vártam, mi lesz a vizsgálat eredménye, bíztam benne, hogy végre megtaláljuk a probléma okát. Augusztus 22-én megküldték az eredményt, miszerint minden rendben van. De akkor mi a bajom? Nem sokáig tudtam ezen tanakodni, mivel a heti két erősítés és rehabilitációs kezelés, két bringázás és futás mellett, az egyik laza úszóedzésem alkalmával megfájdult a bal térdem (állítólag csak valami íngyulladás).

 

   Itt teljesen megtörtem, vajon mi jöhet még?
Augusztus 25-én - két nap pihenő után - úgy döntöttem, mivel szerintem az ideget nyomja valami, elmegyek egy neurológushoz. így is tettem, azt gondolva, hogy majd javasol valami vizsgálatot, amivel ki lehet mutatni, ha valami idegsérülés van. Nem így történt, megvizsgált, és amellett, hogy megint elküldött vérvételre, meggyőződése, hogy valami nyaki csigolya sérülésem van - ami nem kizárt, mert az 5 évvel ezelőtti balesetem során bizonyos mértékben roncsolódtak a nyaki csigolyáim, - és egy nyaki MRI-t szeretne látni. Megint egy MRI? Megint 130.000 forint? Nem tudom. Ma elmegyek az Endurance Rehab-ba, ahol csinálnak rajtam egy tesztet, amiből kiderül, hogy a nyaki csigolyáimnak lehet-e elváltozása, szükséges-e az MRI?


   Jelenleg itt tart a lassan 3 hónapja húzódó "sérült" időszakom, és ha eddig csak nyomasztott, akkor most már nagyon frusztrál a dolog. Nem tudom, hogy mi a probléma, így nem tudom, hogy mit kell legyőznöm, és ezáltal azt sem tudom, hogy mikor tudok megint rendesen edzeni, azt pedig főleg nem, hogy mikor fogok legközelebb versenyezni?
 


Ossza meg ismerőseivel:
Kérjük, írja meg véleményét:


Név: Szöveg:
E-mail:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:


Eddig hozzáfűzött kommentek:


2014.09.03. 12:43
Kitartást és mielőbbi gyógyulást kívánok!

2014.09.01. 21:57
Mihamarabbi gyógyulást Joe!!!!

2014.08.31. 19:53
Kitartast, Joe! Ahogy a versenyen, ugy a betegsegben is ki kell tartonod a vegsokig.


Facebook

SZPONZOROK
PARTNEREKMÉDIA PARTNEREKAz oldal látogatottsága:


weboldal tervezés: IRQ
ELÉRHETŐSÉG
Név: Major József
E-mail cím:
Blog oldal címe: majorjozsef.blogspot.com
MENÜ