Nemzetközi szinten jegyzett triatlonos, ironman specialista.

Hétszeres ironman magyar bajnok, az Arizona Ironman és az olaszországi ElbaMan győztese.

Kilencszeres ironman bajnok.

Következő verseny:
IRONMAN MAR DEL PLATA, Argentina
03
2017.12


Blogrss

Válasz 1. - A futás

2010.12.28.

Mindig örülök, amikor kapok egy-egy üzenetet, akár arról ír valaki, hogy mennyire drukkol nekem és szorít értem a versenyeken, akár építő jellegű kritikát. Néha pedig különösen jó témát ad a blogíráshoz és legalább egy kis segítség is, hogy mi az, ami érdekli az olvasókat.

Néhány szó a futótechnikáról

 

Sokan sokfélét mondanak a helyes futótechnikáról. Én mindig azt hallottam, hogy a legideálisabb, ha az ember lábujjhegyre érkezik. Kedvenc időtöltéseim egyike volt sokáig, hogy néztem az atlétika közvetítéseket a tévében, ahol tisztán kivehető a sprinterek tökéletes talajfogása. Igen, azt mondom, hogy ez kivitelezhető a 200 méteres síkfutáson, de aki azt gondolja, hogy egy ironman a maraton végén lábujjhegyen fog futni, akármilyen jó futó is, annál azt hiszem egy kicsit elmentek otthonról. :)

 

 

(A képen látható, ahogy – feltehetően valahol a maraton végefelé – sarokra érkezem. Bár nem sikerült a legjobb időmet megfutni ezen a versenyen, azért nem gondolnám, hogy annyira sz@rul futok. :) )

 

 

Videó Craig Alexander (klikk)

 

(Ha figyelmesen megnézzük a 4:10-től 4:18-ig taró részt, láthatjuk, hogy a mezőny egyik legjobb futója a maraton utolsó szakaszában inkább a lábfeje hátulsó részére érkezik, mint az elülsőre.)

 

Ettől függetlenül mindig törekszem a helyes futótechnikára és még a laza kocogásokon is inkább lábujjhegyen futok, mint hogy sarokra érkezzek. Egyszerűen így szoktam meg. Erre azt mondja Molnár Sándor, a legjobb magyar maratonfutók edzője ill. edzőinek tanára, hogy a mi korunkban már nagyon nehéz egy berögzült – esetlegesen rossz – futótechnikán változtatni. A gyerekeket azonban szisztematikusan meg lehet rá tanítani, fokozatosan lehet a technikájukon csiszolgatni. Érdemes belehallgatni az ELTE Triatlon Est felvételébe, melynek témája a futás volt, és ahol az előbb említett szakember a futás kulisszatitkairól beszélt amatőröknek és a futást felnőtt korban elkezdőknek.

 

 

Videó (0:29:00 – 0:31:40) (klikk)

 

Molnár Sándor a huszonkettedik percttől kezdve beszél a helyes futómozgásról, a huszonkilencedik perctől kezdve pedig kimondottan a talajfogást elemzi bő 13 percen keresztül. Azt mondja, futásnál kulcskérdés a talajra érkezés, ugyanis ha ezt a fázist jól csináljuk, rengeteg energiát spórolunk meg. Az úgymond “aktív talajfogásnál” a lábszárat előrenyújtjuk (ez a mozdulat sprintereknél jól kivehető) és mielőtt a talajra érne, egy hirtelen mozdulattal hátra húzzuk. Ez a bizonyos húzó, kaparómozgás visz előre. A szakember szerint sarokfutással nem lehet hatékonyan előrehaladni (nem beszélve az energiaveszteségről). Véleménye szerint a helyes és hatékony talajfogás, amikor egész talppal érünk földet és az előbb említett módon onnan indítjuk az elrugaszkodást.

 

A Newton Running technológia

 

A Newton Running technológia lényege, ami az előadásában is elhangzik, hogy ha valaki még soha nem futott életében, akkor (ha azt mondjuk neki, hogy vágtázzon) természeténél fogva a láb elülső felére fog érkezni. Akárcsak a mezítláb futásnál. Ez a leghatékonyabb, legkímélőbb és legtermészetesebb módja a futásnak. A Newton cipők pedig úgy vannak kialakítva, hogy a plusz párnácskáknak köszönhetően arra ösztönözzék a futót, hogy a középső, elülső lábfején fogjon talajt. Majd ezen rugalmas párnácskáknak köszönhetően továbbgördüljön és elrugaszkodjon a talajról.

 

Ha megkérdeznek a Newton cipőről, én azt szoktam mondani, hogy leginkább azoknak ajánlom, akik eleve legnagyobb részt középső vagy elülső lábfejen futnak. A cég azonban gyárt olyan típusú cipőket is, amelyek kimondottan kezdő futóknak, ill. a rossz technikáról a jóra átszokóknak ajánlott. Ezek az úgynevezett Sir Isaac Guidance edzőcipők, amelyek rávezetnek a helyes technikára. Így azt mondhatom, hogy minden fajta futó, akármilyen szinten fut, talál magának megfelelő cipőt a Newtonnál.


Ossza meg ismerőseivel:
Kérjük, írja meg véleményét:


Név: Szöveg:
E-mail:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:


Eddig hozzáfűzött kommentek:


2011.01.09. 10:46
Szia Anita! Igen, csak Newton cipőben futok. Most télre direkt kértem magamnak téli Newton cipőt. Megszoktam és szeretem.

2011.01.09. 00:20
Seppi, te "csak" Newton cipöben futsz vagy hasznalsz mas markat is edzesen?

2011.01.02. 21:52
Szia István!

Ez egy jó kérdés. Természetesen tudatosan próbálok a lehető leggazdaságosabban és jó technikával futni, de ez már rutinból megy. Itt persze a futás technikájáról beszélek, nem az elviselt iramról.

Ahogy Kuttor Csabi is leírta a blogjában, vagy Csőke Balázstól hallottam, nekik elég heti 2 úszóedzést beiktatni a programjukba, ahol maximálisan odateszik magukat, és ezzel a világ élmezőnyében tudnak maradni, lásd a féltávú világbajnokságon. Ők úszóként nőttek fel, és ha odafigyelnek, könnyen szinten tartják magukat.

Én hiába kezdtem futással és futottam hihetetlen mennyiséget az elmúlt húsz évben, nem ilyen egyszerű a dolgom a legjobbnak mondott számomban. Sajnos nem voltam atléta, a futás technikájának elsajátításával csak közel húsz évesen kezdtem el foglakozni a főiskolás éveim alatt. Akkor sikerült egy számomra jó szintet elérnem, ami a technikát és a sebességet illeti. Az ironman-es pályafutásom első éveiben ebből éltem és ez az eredményeimen is látszott. Az utóbbi években ismét nagyobb hangsúlyt kellett fektetnem a futásomra, mivel 1-2 edzéssel nem tudom ezt a jó szintet fenntartani. A lényeg az, hogy rutinból futom, amit tudok, de nagyon sok munkám van benne.

2010.12.31. 10:45
Hülyeségeket írtam, szóval tudatosan vagy rutinból futsz?

2010.12.31. 10:44
Szia Józsi!

Te tudatosan futsz jól, vagy neked is oda kell figyelned a jó futótechnikára?


2010.12.29. 18:55
Ez nagyon hasznos leírás, köszi szépen.


Facebook

SZPONZOROK
PARTNEREK

MÉDIA PARTNEREKAz oldal látogatottsága:


weboldal tervezés: IRQ
ELÉRHETŐSÉG
Név: Major József
E-mail cím:
Blog oldal címe: majorjozsef.blogspot.com
MENÜ